Mensen Met een Missie

Bezuidenhoutseweg 225
2594 AL Den Haag

Algemeen nummer: 070 – 21 99 600
Donateurslijn: 070 – 21 99 601
E: info@mensenmeteenmissie.nl
W: www.mensenmeteenmissie.nl

Klik hier om ons een e-mail te sturen

bedrijfsprofiel-facebook bedrijfsprofiel-twitter


Bouwen aan een leven vrij van geweld

Geweld tegen vrouwen is een wijdverspreid probleem in Bolivia. Zeven op de tien vrouwen lijden onder geweld. Somos Sur informeert vrouwen onder meer in radioprogramma’s en blogs over het voorkomen van geweld en het vragen om hulp als zij het slachtoffer ervan zijn.

‘We werken met een nieuwe methode in de preventie van geweld tegen vrouwen,’ vertelt Ana Lia Rodriguez Quespe, projectleider en psycholoog bij onze Boliviaanse partnerorganisatie in Cochabamba. Somos Sur richt zich in dit project op het versterken van het zelfvertrouwen van vrouwen om op deze wijze geweld tegen vrouwen te verminderen. ‘Deze methode hebben we via Mensen met een Missie in een training van zuster Yosé Höhne leren kennen. De training gaat uit van zorgen voor jezelf, voor jouw eigen lichaam en alle trauma’s die daarin zijn opgeslagen om van daaruit te zorgen voor de mensen om je heen, jouw familie, vrienden en buren.’

Vrouwengroep

Wekelijks zijn er bijeenkomsten waaraan iedereen kan meedoen. Dan zijn er nog maandelijkse bijeenkomsten met een vrouwengroep waarin de deelneemsters praten over hun ervaringen. Vooral vrouwen tussen dertig en vijftig jaar doen mee. Deze groep beantwoordt aan het traditionele beeld van vrouw-zijn in het Latijns-Amerikaanse land; de vrouw gehoorzaamt aan de man en dient de ander. ‘We zien nu dat de vrouwen zich afvragen of er andere manieren zijn om vrouw te zijn. Bijvoorbeeld dat zij een andere rol vervullen binnen het gezin. Vrouwen veranderen in de manier waarop zij zich kleden, worden minder conservatief. Ook veranderen zij in hun houding en in de manier waarop ze praten. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en zijn sterker,’ vertelt Ana Lia.

‘Wij willen vrij zijn’

Ook veel medewerkers in het team bij Somos Sur hebben geweld aan den lijve ondervonden. ‘We willen dat het geweld stopt. We willen vrij zijn en dat willen we ook voor alle vrouwen in ons project.’ Steeds komen er nieuwe gevallen bij van zogeheten feminicidios, vrouwenmoord. Het lijkt erop dat de vrouwen steeds gewelddadiger om het leven worden gebracht. Ana Lia: ‘We verliezen humaniteit in onze samenleving. Dat moet veranderen.’

Zenobia Mamani Simon (45) is een van deelnemers aan de workshops. Zij is Quechua en komt uit Potosí in het zuiden van Bolivia. Zenobia werkt al vanaf haar twaalfde als huishoudelijke hulp. Van haar werkgever krijgt zij toestemming om naar de workshops van Somos Sur te gaan. ‘Ik heb geleerd om mij te uiten en mijn mening uit te spreken. Het is goed om ervaringen met elkaar te delen. De moeders praten over hun problemen. Zij zijn eigenlijk bijna zoals wij, de huishoudelijke hulpen.’ Inmiddels is zij voorzitter van het syndicaat van huishoudelijke hulpen in Cochabamba, dat opkomt voor hun rechten.

‘Tot op de dag van vandaag lijden vrouwen. De vrouwen hebben het zwaarder dan de mannen. Niemand vraagt ons ooit wat. Hier kunnen wij onze ervaringen met elkaar delen. De bijeenkomsten betekenen voor mij hulp om onze levens te verbeteren.’

 

 

 

 

Nieuws gerelateerd aan Mensen Met een Missie

Tot hier en niet verder

Sarha Carlos (43 jaar) is opgeleid als biochemicus, nu werkzaam als makelaar. Ze is alleenstaande moeder van twee zoontjes van twaalf en negen jaar. Vol zelfvertrouwen zit ze tegenover me. Niets doet vermoeden dat deze vrouw zich tien jaar lang heeft laten vernederen en mishandelen. Terwijl ik nog naar de juiste Spaanse woorden zoek om haar een vraag te stellen, zegt ze al ‘mi historia?’, mijn verhaal?

Lees meer »
Moederdagactie

Moederdagactie Mensen met een Missie

Geef jouw moeder een mooie fairtrade armband. Geef een Boliviaanse moeder een levensveranderende weerbaarheidstraining. Met deze aankoop maak jij het mogelijk dat Mensen met een Missie vier weerbaarheidstrainingen aan één Boliviaanse moeder kan geven.

Lees meer »
Jimmy Dela Cerna

Jimmy Dela Cerna

In Karamoja, Noord-Oost Uganda, leefgebied van de Karimojong is het leven hard. De mensen die er wonen zijn veehouders en leven van oudsher van hun koeien. Meisjes worden gedwongen op hele jonge leeftijd te trouwen in ruil voor koeien.

Lees meer »
Bolivia

Reis je mee als reporter naar Bolivia?

Surrealistische zoutvlaktes, tropische Amazonebekken en een indrukwekkend Andesgebergte. Knusse steden, panfluitmuziek en kleden in de prachtigste kleuren. Bolivia, het hoogstgelegen land ter wereld, is ongelooflijk rijk aan schoonheid in natuur en cultuur. Tegelijkertijd is Bolivia het armste land in Zuid-Amerika.

Lees meer »
100 Reporters

Over 100 reporters

Wereldwijd pakt Mensen met een Missie onrecht en uitsluiting aan. Dit doen wij samen met lokale mensen. Deze mensen hebben bijzondere verhalen te vertellen, die het waard zijn gehoord en gedeeld te worden.

Lees meer »
Gendergelijkheid

Gendergelijkheid in ver dorp

Agua Blanca is een klein, afgelegen dorpje ten noorden van La Paz. Door iedereen vergeten, maar niet door Mensen met een Missie. Samen met lokale collega’s werken wij er aan gendergelijkheid. ‘Dat is een primaire levensbehoefte in ons dorp,’ vertelt lokale leider Remedios.

Lees meer »
Vrouwen Sulawesi

Vrouwen als aanjagers dialoog

Het conflict op het eiland Sulawesi heeft diepe littekens achtergelaten. Christenen en moslims wantrouwen elkaar. Een nieuw conflict ligt constant op de loer. Reden genoeg voor Lian Gogali om een school voor vrouwen op te richten. ‘Vrouwen zijn de sleutel naar vrede’, vindt zij.

Lees meer »
Mensen met een missie - politieke verandering

Vrouwen beïnvloeden politiek

Op twee uur rijden van de hoofdstad van Guatemala ligt Lago Atitlan. Het water van dit kratermeer is helderblauw. Laaghangende wolken omringen de hoogste vulkaantop als een kroon.

Lees meer »