Stichting Max Havelaar

Arthur van Schendelstraat 550
3511 MH Utrecht

Algemene informatie
info@maxhavelaar.nl
+31 (0)30 233 70 70

Zakelijk
business@maxhavelaar.nl
+31 (0)30 233 70 70

Pers
pers@maxhavelaar.nl
+31 (0)30 233 70 70

Onze Visie
Geen beter medicijn tegen armoede dan het vermogen om in het eigen inkomen te voorzien. Stichting Max Havelaar helpt kleine producenten in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Via het internationale Fairtrade keurmerk werkt Stichting Max Havelaar stap voor stap aan het realiseren van haar visie. Het keurmerk is in Nederland ook bekend als Max Havelaar keurmerk. Fairtrade is een ontwikkelingsmodel, het is nooit af en kan altijd beter.

Tegenwoordig is het Fairtrade keurmerk vertegenwoordigd in 30 landen, zijn er 1,65 miljoen boeren aangesloten bij Fairtrade boerenorganisaties en worden er wereldwijd 27.000 producten met het Fairtrade keurmerk verkocht. Samen met jouw hulp zetten we telkens een stap richting een beter bestaan voor een groeiende groep boeren in ontwikkelingslanden. Wil je meer weten over onze visie? Lees hier hoe we stap voor stap werken aan de invulling ervan.

Wie zijn wij
Stichting Max Havelaar is gevestigd in de Utrechtse binnenstad. Met z’n achttienen zijn we verantwoordelijk voor het op de kaart zetten, uitbouwen en controleren van het Fairtrade keurmerk in Nederland. De stichting is onderdeel van een grote internationale Fairtrade beweging. Samen proberen we zowel bedrijven als consumenten in Nederland bewust te maken van het belang van eerlijke handel en te overtuigen dat ze een via het keurmerk makkelijk een concrete bijdrage kunnen leveren.

Hoe het begon
Stichting Max Havelaar werd in 1988 opgericht door Frans van der Hoff en Nico Roozen naar aanleiding van een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. “Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter. Dan hoeven we onze hand niet langer op te houden”, zo stelden zij. Met een eerlijke prijs voor de koffiebonen kunnen kleine boeren het heft in eigen hand nemen. De stichting werd vernoemd naar Max Havelaar, de hoofdpersoon van het gelijknamige boek van Multatuli. Het boek beschrijft de sociale misstanden in de koffieteelt en Max Havelaar die opkomt voor de lokale bevolking.

Op 15 november 1988 werd het eerste pak koffie met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade aangeboden aan ZKH Prins Claus: eerlijke koffie afkomstig van Mexicaanse boeren. Deze koffie werd een groot succes. In 1993 kwam er, naast de koffie, ook Fairtrade gecertificeerde cacao op de Nederlandse markt. Hierna volgde producten uit ontwikkelingslanden van over de hele wereld. Tegenwoordig is er onder andere ook Fairtrade bananen, thee, suiker, sinaasappelsap, bloemen en zelfs Fairtrade gecertificeerd goud. Hier vind je alle producten.

 

 

 

 

 

 

Nieuws gerelateerd aan Stichting Max Havelaar

Fairtrade Max Havelaar

Twee nieuwe Fairtrade gemeenten

November is goed begonnen voor de gemeenten Harlingen en Raalte. Beide gemeenten hebben recent de titel Fairtrade Gemeente behaald. In de Gemeente Raalte namen op 1 november, tijdens de Fairtrade Week, burgemeester Martijn Dadema en wethouder Frank Niens de titel in ontvangst.

Lees meer »
Internationale Dag van de Koffie

Duurzaamheid een farce zonder fatsoenlijke prijzen

Maandag 1 oktober was het de Internationale Dag van de Koffie. Een dag waarop alles wat met koffie te maken heeft centraal staat en we de vrouwen en mannen die in deze sector werkzaam zijn eren. Een dag waarop de koffie-industrie zichzelf een spiegel zou moeten voorhouden.

Lees meer »

Fairtrade premieafdracht van € 7,1 miljoen in 2017

Stichting Max Havelaar kende afgelopen jaar een volumegroei van 5% voor food, blijkt uit het jaarverslag 2017. Dit heeft geresulteerd in een Fairtrade premie voor boerencoöperaties en werknemers op de plantages van € 7,1 miljoen. De toename in volume geldt over de gehele breedte van het aanbod Fairtrade gecertificeerde producten.

Lees meer »

Duurzame koffie in Nederland is nog een lange weg

Als nuchtere Achterhoeker ben ik doorgaans niet zo snel kwaad te krijgen. Maar pas nam ik deel in een discussie of voor arbeiders in Afrika een basissalaris van US$ 1,90 gegarandeerd zou kunnen worden. Met moeite kreeg ik daarin bijval. Ook binnen Fairtrade hebben we na lange discussies de $ 1,90 voor arbeiders als absoluut minimum in de standaarden kunnen opnemen.

Lees meer »
Fairtrade

Verkoop van Fairtrade breekt nieuwe records

Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor Fairtrade gecertificeerde producten. Het aantal huishoudens dat Fairtrade koopt, doorbreekt in 2017 voor het eerst de grens van 6 miljoen (77% van het totaal), blijkt uit onderzoek van GfK. De grootste groei is zichtbaar in de categorie chocolade (+22%).

Lees meer »
Fairtrade gemeente

Leeuwarden wordt Fairtrade gemeente

De gemeente Leeuwarden heeft op vrijdag 6 april het predicaat Fairtrade Gemeente gekregen. Sjoerd Feitsma, wethouder en 1e loco-burgemeester, ontving met trots het titelbord uit handen van Bert Jongert, van de landelijke Fairtrade Gemeente organisatie en bracht samen met het kernteam een toost uit.

Lees meer »