Stichting Max Havelaar

Arthur van Schendelstraat 550
3511 MH Utrecht

Algemene informatie
info@maxhavelaar.nl
+31 (0)30 233 70 70

Zakelijk
business@maxhavelaar.nl
+31 (0)30 233 70 70

Pers
pers@maxhavelaar.nl
+31 (0)30 233 70 70

Onze Visie
Geen beter medicijn tegen armoede dan het vermogen om in het eigen inkomen te voorzien. Stichting Max Havelaar helpt kleine producenten in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Via het internationale Fairtrade keurmerk werkt Stichting Max Havelaar stap voor stap aan het realiseren van haar visie. Het keurmerk is in Nederland ook bekend als Max Havelaar keurmerk. Fairtrade is een ontwikkelingsmodel, het is nooit af en kan altijd beter.

Tegenwoordig is het Fairtrade keurmerk vertegenwoordigd in 30 landen, zijn er 1,65 miljoen boeren aangesloten bij Fairtrade boerenorganisaties en worden er wereldwijd 27.000 producten met het Fairtrade keurmerk verkocht. Samen met jouw hulp zetten we telkens een stap richting een beter bestaan voor een groeiende groep boeren in ontwikkelingslanden. Wil je meer weten over onze visie? Lees hier hoe we stap voor stap werken aan de invulling ervan.

Wie zijn wij
Stichting Max Havelaar is gevestigd in de Utrechtse binnenstad. Met z’n achttienen zijn we verantwoordelijk voor het op de kaart zetten, uitbouwen en controleren van het Fairtrade keurmerk in Nederland. De stichting is onderdeel van een grote internationale Fairtrade beweging. Samen proberen we zowel bedrijven als consumenten in Nederland bewust te maken van het belang van eerlijke handel en te overtuigen dat ze een via het keurmerk makkelijk een concrete bijdrage kunnen leveren.

Hoe het begon
Stichting Max Havelaar werd in 1988 opgericht door Frans van der Hoff en Nico Roozen naar aanleiding van een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. “Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter. Dan hoeven we onze hand niet langer op te houden”, zo stelden zij. Met een eerlijke prijs voor de koffiebonen kunnen kleine boeren het heft in eigen hand nemen. De stichting werd vernoemd naar Max Havelaar, de hoofdpersoon van het gelijknamige boek van Multatuli. Het boek beschrijft de sociale misstanden in de koffieteelt en Max Havelaar die opkomt voor de lokale bevolking.

Op 15 november 1988 werd het eerste pak koffie met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade aangeboden aan ZKH Prins Claus: eerlijke koffie afkomstig van Mexicaanse boeren. Deze koffie werd een groot succes. In 1993 kwam er, naast de koffie, ook Fairtrade gecertificeerde cacao op de Nederlandse markt. Hierna volgde producten uit ontwikkelingslanden van over de hele wereld. Tegenwoordig is er onder andere ook Fairtrade bananen, thee, suiker, sinaasappelsap, bloemen en zelfs Fairtrade gecertificeerd goud. Hier vind je alle producten.

 

 

 

 

 

 

Nieuws gerelateerd aan Stichting Max Havelaar

koffieboeren fairtrade

Koffieboeren gaan met steun Fairtrade nieuwe uitdagingen aan

‘Tanzania’ was de naam van de allereerste Fairtrade koffie die ik een kleine 30 jaar geleden kocht. Ik hield van Afrikaanse koffie met de karakteristieke ietwat zurige afdronk, dus de Tanzania-koffie paste mij uitstekend. Die voorkeur voor Afrikaanse koffies is gebleven. Tegenwoordig kies ik vaak voor Fairtrade ‘klimaatneutrale’ koffie, een melange waarvan Afrikaanse koffie een belangrijk bestanddeel vormt.

Lees meer »
Fairtrade bananen in Nederland 2016

We zijn nog niet klaar…

Gespannen wachten wij vroeg op die herfstavond in Rotterdam op de binnenkomt van het schip. Dan beginnen de fotocamera’s te ratelen, journalisten pakken hun notitieblokjes. Even later dragen we de bananen de Rotterdamse kade op.

Lees meer »
bananen max havelaar

Nederlanders eten 1 miljard Fairtrade bananen

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de eerste Fairtrade gecertificeerde banaan ter wereld werd geïntroduceerd in de Nederlandse supermarkten. Anno 2016 is deze banaan niet meer weg te denken uit het schap.

Lees meer »

Fairtrade keurmerk is topkeurmerk volgens Milieu Centraal

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft het rapport ‘Topkeurmerken voor duurzame voeding’ gepubliceerd. De keurmerken met de meest strenge eisen op het gebied van duurzaamheid, transparantie en controle komen in aanmerking voor het predicaat ‘topkeurmerk’. Het Fairtrade keurmerk is één van de elf keurmerken die zich volgens Milieu Centraal topkeurmerk mag noemen.

Lees meer »

HEMA haakt in op de Fairtrade Week

In het kader van de Fairtrade Week (29 oktober t/m 6 november) kun je de komende weken extra voordelig genieten van Fairtrade wijn bij HEMA. Onder de naam Eerlike Wyn vind je bij HEMA Fairtrade gecertificeerde wijn uit het Zuid-Afrikaanse Breedekloof gebied.

Lees meer »

Inzameling voor getroffen producenten Haïti

Op 4 oktober werd Haïti getroffen door orkaan Matthew. Daarbij vielen meer dan 1000 doden, een aantal dat naar verwachting nog zal stijgen. Reddingsteams hebben nog niet alle getroffen gebieden kunnen doorzieken. Er wordt geschat dat meer dan 60.000 mensen dakloos zijn geworden.

Lees meer »