Stichting MS Research

Postbus 200
2250 AE  Voorschoten

T: +31(0)71 5600500

info@msresearch.nl
www.msresearch.nl

Wat is MS?
Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Dit centrale zenuwstelsel kan bij MS bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag (myeline) rondom de zenuwen is aangetast. Dit kan diverse uitvalsverschijnselen geven: van krachtsverlies, blindheid en extreme moeheid tot geheugenproblemen.

Oorzaak van MS onbekend
Het is nog niet bekend hoe multiple sclerose precies ontstaat. Wel is duidelijk dat het afweersysteem een grote rol bij MS speelt. Bepaalde cellen van het afweersysteem breken het myeline rondom de zenuwen af. Helaas is nog niet bekend waaróm het afweersysteem myeline afbreekt. Onderzoekers denken dat een combinatie van erfelijke factoren en factoren uit de omgeving de kans op het krijgen van MS vergroten. Verder onderzoek is nodig om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Ingrijpende ziekte, moeilijke diagnose MS
MS is een zeer ingrijpende ziekte, niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Naast de geleidelijke uitval van verschillende lichaamsfuncties brengt de diagnose MS ook veel onzekerheid met zich mee. Dit begint al vroeg in het ziekteproces bij het stellen van de diagnose. Dit is vaak moeilijk omdat de symptomen van MS per persoon erg verschillend zijn. Maar ook als de diagnose eenmaal gesteld is, blijft er veel onzekerheid over het beloop van de ziekte.

 

 


Doelen: maximaal onderzoek, informatie en zorg

Bij het ontstaan en verloop van multiple sclerose spelen vele verschillende processen een belangrijke rol. Wetenschappelijk onderzoek is noodzakelijk om deze processen te begrijpen en om MS in de toekomst te kunnen behandelen of zelfs voorkomen. Met al haar middelen stimuleert en financiert de Stichting MS Research onderzoek naar MS. Jaarlijks gaat het om financiering van meerdere onderzoeksprojecten van Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten. Ook informeert de Stichting over wetenschappelijke en medische aspecten van MS en streeft de Stichting naar een betere zorg voor mensen met MS.

Geen subsidie, wel giften voor MS-onderzoek
Voor het financieren van deze projecten ontvangt de Stichting MS Research geen subsidie van de overheid. Zij is volledig aangewezen op particuliere giften.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws gerelateerd aan Stichting MS Research

Kiss Goodbye

Kiss Goodbye to MS maand

Mei is wereldwijd Kiss Goodbye to MS maand! Gedurende de maand mei komen we over de hele wereld in actie om bekendheid te creëren én fondsen te werven voor wetenschappelijk onderzoek naar MS.

Lees meer »
MS research

Stichting MS research

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen beschadigd is.

Lees meer »
Goed Geld Gala

Waarom verloopt MS bij iedereen anders?

Tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij, maandag 19 februari jl., ontving Dorinda Roos, directeur Stichting MS Research uit Voorschoten, een cheque ter waarde van € 610.000,--. Het bedrag wordt ingezet voor Project Y (zeg Why) van het VUmc MS Centrum Amsterdam, een uniek project in de wereld.

Lees meer »

ArenA MoveS

Op 9 juli a.s. beklimmen duizenden mensen met en zonder MS de trappen van de ArenA in Amsterdam.

Lees meer »
livestream wereld ms dag 2016

Wereld MS Dag 2016; Kijkt u mee via de livestream?

Wereld MS Dag vindt dit jaar plaats op woensdag 25 mei. Diverse samenwerkende MS-organisaties bieden u de kans om via livestream kennis te maken met de laatste ontwikkelingen over het houden van een optimale eigen regie voor mensen met MS vanuit de thuissituatie.

Lees meer »

MS research | MS sloopt de zenuwen

Voormalig Miss Onbeperkt Nederland, Reni de Boer en haar man Daan schitteren in “Dancing Girl” op “Wonderful Tonight” van Eric Clapton. Vanwege zijn sympathie voor deze zenuwslopende ziekte stelde hij wederom zijn muziek ter beschikking om de noodzaak van onderzoek naar oorzaak van en oplossing voor multiple sclerose te benadrukken.

Lees meer »

Stichting MS Research in RTL4 Koffietijd op 15 december a.s.

Twan v.d. Kerkhoff heeft al 10 jaar MS en vertelt in het programma Koffietijd op dinsdag 15 december om 10 uur bij RTL4 samen met Corina Donkers, MS-verpleegkundige, over MS zorg op afstand, het online coachingsprogramma van Nieuw Unicum voor thuiswonende MS-patiënten in heel Nederland.

Lees meer »

Doe jij mee met Veters voor MS?

Om aandacht te vragen voor MS krijg je van ons een set oranje veters. Wat kun je zoal met veters doen? Veters in je schoenen? Veters in je haar? Veters als armband? Veters als boekenlegger?

Lees meer »