Waar gaat uw hond of kat naar toe na uw overlijden?

Huisdieren worden meestal – althans in ons land – bijna even liefdevol verzorgd als kinderen. Zeker bij alleenstaanden is er vaak sprake van een zeer hechte band met het huisdier.

Geen wonder, want zo’n dier kan heel veel genegenheid, gezelligheid en warme liefde brengen voor het vrouwtje of baasje. Toch wordt er vaak niets concreet afgesproken en meestal al helemaal niet officieel op papier gezet, wie het dier in huis gaat opnemen, of wat er met het dier gaat gebeuren, als de eigenaar eerder komt te overlijden.

Vaak zijn er geen familieleden of vrienden die deze zorg willen of kunnen overnemen. Helaas betekent dat dan meestal dat het dier naar een asiel wordt gebracht. Dit kan voor het dier een traumatische ervaring worden. De tijd dat het dier daar moet verblijven kan vele maanden tot enkele jaren (vooral bij katten) duren.

Stichting Dierennood biedt hiervoor echter een uitstekend alternatief. Zij kan namelijk zwart-op-wit garanderen dat zij in zo’n geval een herplaatsing in een absoluut diervriendelijk gezin zal gaan verzorgen. Dus bij zorgvuldig geselecteerde dierenvrienden.

Netwerk van gezinnen
Dit kan dan notarieel worden vastgelegd, waardoor ieder misverstand wordt uitgesloten. Deze stichting heeft een groot netwerk opgebouwd van gezinnen, die hiervoor openstaan. Een van hun gespecialiseerde medewerkers haalt het dier binnen 24 uur op en neemt het tijdelijk op in zijn of haar eigen huis. Daar zal dan eerst goed naar het karakter van het dier worden gekeken, om te kunnen beoordelen welk gezin de meest optimale match zou zijn.

Hierbij kan desgewenst overleg worden gepleegd met een vertrouwenspersoon, aangewezen door de overleden eigenaar. Ook dat kan notarieel worden vastgelegd, waardoor er voor iedereen een goed gevoel ontstaat over deze herplaatsing van het geliefde huisdier.

Zwerfdieren
Naast deze herplaatsingen ondersteunt Stichting Dierennood ook zwerfdieren die mishandeld worden. Via betrouwbare veelal Nederlandse contactpersonen in diverse landen, waar deze dieren een zeer moeizaam leven leiden, worden kleinschalige projecten door hen financieel ondersteund.

Kijk maar eens op hun website www.dierennood.nl naar de actuele Hulpactie-van-de-Maand. Ook werkt de stichting nauw samen met dierenartsen en bijna afgestudeerde studenten Diergeneeskunde, die op vrijwillige basis in diverse landen de zo belangrijke sterilisatie-projecten uitvoeren. Daarnaast behandelen zij gewonde dieren.

Informatie?
Wilt u meer informatie hierover? Bel 010-420 23 44 of mail naar hanno@dierennood.nl. U komt dan vrijblijvend in contact met Hanno Berger, secretaris van Stichting Dierennood.