Winterse buien

Wanneer de winterse buien beginnen, zoeken buitenkatten en kleine wilde dieren naar warme plekjes waar zij kunnen schuilen voor het weer. Een geparkeerde auto met een warme motor is voor deze verkleumde dieren een perfecte schuilplaats. Daarom is het goed om, voordat u de motor start, eerst even te kijken of er geen dier onder de motorkap is gekropen.

Motorkap
Elk jaar weer raken katten zwaar gewond of worden gedood tijdens het starten van auto’s terwijl zij onder de motorkap schuilen. Automotoren zijn een heerlijk warm kacheltje voor een kat. Wanneer zij onder de motorkap klimmen net nadat u de auto heeft geparkeerd, dan is het er lekker warm en zitten ze uit de wind en regen.

Als u in een buurt woont waar buitenkatten of zwerfkatten rondlopen, dan is het aan te raden even onder de motorkap te kijken of erop te trommelen en te luisteren naar tekenen van leven voordat u in de auto stapt. Toeter een aantal keer en wacht 10 seconden voordat u de motor start, zodat een slapende kat de kans krijgt om wakker te worden en te vluchten.

Ook als u geen buitenkatten in de buurt heeft, dan nóg is het een goed idee om even op de motorkap te trommelen en te toeteren voor het geval een ander wild diertje (eekhoorntje, rat, muisje o.i.d.) zich daar heeft verstopt.

Kittens, katten en andere kleine dieren verstoppen zich ook regelmatig in een van de wielkasten van een auto.

Ook met goed weer verstoppen dieren zich onder de motorkap van een auto, bijvoor- beeld om te ontsnappen als ze worden opgejaagd door een ander dier. Als u uw auto start en een vreemd geluid hoort of u ruikt een raar luchtje, zeker die van verschroeid haar, zet dan de motor uit en kijk eerst onder de motorkap. Als u de motor probeert te starten maar deze wil niet draaien, dan kan dat ook betekenen dat er een dier inzit.

Mocht u een kat of een ander diertje onder uw motorkap vinden, wees dan heel voorzichtig met het dier eruit halen. Waarschuw de dierenambulance voor een gewonde kat en voor wilde dieren is het belangrijk om de juiste instantie te waarschuwen, zodat het dier, maar ook u, niet (verder) gewond raakt.