De goede doelen site
InternationaalNieuws

AzG: humanitaire ramp door falend COVID-beleid Brazilië

Duizenden Brazilianen zijn overleden door een falend en nalatig coronabeleid van de Braziliaanse overheid.

15 april 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Artsen zonder Grenzen roept de Braziliaanse autoriteiten daarom op om de ernst van de situatie in te zien en een effectieve en gecoördineerde aanpak op te zetten. Alleen dan kunnen meer sterfgevallen en besmettingen worden voorkomen. 

Cijfers van vorige week bevestigen het beeld van een overheidsbeleid dat niet in staat lijkt om de crisis daadkrachtig te bestrijden. Maar liefst 26,2 procent van het totaal aantal COVID-doden wereldwijd kwam vorige week uit Brazilië. Op 8 april overleden er in 24 uur tijd 4.249 mensen als gevolg van de infectieziekte. Ook werden er 86.652 nieuwe besmettingen geteld. 

Falend overheidsbeleid 

“Al een jaar lang kijken de Braziliaanse autoriteiten toe hoe COVID-19 zich in het land verspreidt. Maatregelen en richtlijnen, gebaseerd op feiten en wetenschappelijk onderzoek, zijn amper overgenomen. Hierdoor zijn veel mensen onnodig gestorven en verkeert Brazilië al lange tijd in een staat van rouw. Het ooit zo prestigieuze Braziliaanse zorgsysteem staat inmiddels op instorten”, zegt Christos Christou, internationaal president van Artsen zonder Grenzen.  

Groot tekort medische staf en middelen 

Teams van Artsen zonder Grenzen zien veel mensen die zijn overleden doordat er onvoldoende medische zorg beschikbaar was. Zo kampen alle ziekenhuizen in Brazilië met een tekort aan zuurstof en kalmeringsmiddelen, bedoeld voor ernstig zieke patiënten die bijvoorbeeld geïntubeerd moeten worden. Ook is er een groot tekort aan medisch personeel. Het personeel dat er wel is kampt met zware mentale trauma’s als gevolg van de heftige werkomstandigheden. 

IC-afdelingen overvol 

Ook de intensive care afdelingen in Brazilië staan onder enorme druk. Afgelopen week lagen in 21 van de 27 Braziliaanse hoofdsteden de ic-afdelingen vol. “Het aanpakken van COVID-19 begint echter niet op de intensive care, maar in de samenleving”, zegt Meinie Nicolai, directeur Artsen zonder Grenzen België. “Het is belangrijk dat mensen afstand houden van elkaar, mondmaskers dragen en dat ze zoveel mogelijk thuisblijven. Dit gedrag moet op lokaal niveau worden gepromoot en opgevolgd.”  

Overweldigende hoeveelheid nepnieuws 

De overweldigende verspreiding van nepnieuws maakt deze aanpak niet makkelijker. Er wordt argwanend gekeken naar maatregelen als afstand houden en het dragen van mondmaskers. Ook adviseren politici middelen als hydroxychloroquine (een antimalariamedicijn) en ivermectine (een anti-parasitair medicijn) als ‘wondermiddel’ tegen COVID-19. Dit wordt door sommige artsen zelfs voorgeschreven. 

“Het Braziliaanse coronabeleid heeft dringend een harde reset nodig, waarin wetenschappelijke feiten en een goede coördinatie leidend zijn om zo nog meer doden te voorkomen.”, zegt Christos Christou. Artsen zonder Grenzen roept de Braziliaanse autoriteiten daarom dringend op om de ernst van de situatie in te zien en een effectieve en gecoördineerde aanpak op te zetten. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details