De goede doelen site
Nieuws

Betere zorg voor kwetsbare mensen met huisdieren

Slachtoffers van huiselijk geweld, dakloze mensen of mensen met psychiatrische en verslavingsproblematiek aanvaarden pas professionele hulp wanneer hun huisdier ook wordt opgevangen. De praktische oplossing is er, dus hoeven hulpverleningstrajecten niet langer uitgesteld te worden.

Cute,Young,Woman,Kisses,And,Hugs,Her,Puppy,Jack,Russell

23 februari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Slachtoffers van huiselijk geweld, vaak vrouwen met kinderen, ontvluchten de gewelddadige thuissituatie gemiddeld een jaar later vanwege het huisdier. Daklozen die naar een opvanghuis kunnen, doen dat vaak niet omdat ze dan hun enige en beste maatje in de steek moeten laten. Ook mensen met psychiatrische en verslavingsproblematiek die de kans krijgen om een paar maanden in een kliniek te werken aan hun problemen, slaan die hulp vaak af vanwege gebrek aan opvang voor hun huisdier.

Young woman plays with her jack russell terrier dog isolated on white background. Girl lies down and looks up on her dog. Owner and dog have fun. Studio portrait.

De behoefte aan opvang van huisdieren van kwetsbare mensen wordt steeds groter. Dat blijkt uit de groeiende vraag die stichting Mendoo krijgt van hulpverleners door heel Nederland. De stichting helpt alle mensen die tijdelijk een professioneel hulpverleningstraject in gaan en geen afscheid willen nemen van hun dier. In 2020 heeft Mendoo 163 huisdieren opgevangen van 96 mensen. 

Mendoo is de enige hulpverleningsorganisatie in Nederland die direct concrete oplossingen biedt aan hulpverleners, de kwetsbare mensen die zij helpen en hun huisdieren. Dit geeft mens en dier de kans te herstellen en herenigd te worden. 

‘Blijf van mijn Dier’, een project van Mendoo, is sinds 2014 dé specialist in het ondersteunen van slachtoffers van huiselijk geweld en hun huisdieren. Vanwege de sterke link tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling, is het van groot belang zowel mens als dier in veiligheid te brengen. Terwijl de eigenaar aan een hersteltraject werkt, zorgt Mendoo ervoor dat het huisdier wordt ondergebracht in een gastgezin óf dat het huisdier samen kan blijven met de eigenaar binnen een instelling of kliniek. 

Mendoo heeft een coördinerende rol binnen de vele samenwerkingen met gemeentes, opvanginstellingen en de hulpverleners die daar werken, landelijke meldingsinstanties, de politie en dierenartsen door heel Nederland. Steeds meer maatschappelijke instellingen en klinieken erkennen huisdieren als volwaardig onderdeel van het gezinssysteem. Zo voerden al zeven opvangorganisaties samen met Mendoo nieuw beleid in om cliënten met dieren toe te laten. Mendoo streeft ernaar dat meer opvangorganisaties dit voorbeeld volgen. Een belangrijke ontwikkeling, gezien de aanwezigheid van het dier een positieve invloed heeft op het herstel. 

Op www.mendoo.nl kunnen zowel hulpverleners als cliënten terecht om een hulpvraag in te dienen. 

Mendoo is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar op meldnummer 06 – 40 26 14 35.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%