Stichting Dierennood
02:31
08-12-2017

Dieren helpen in Syrië. Ons Kerstproject!

December, het is al weer bijna Kerstmis. Welke dieren kunnen we dan beter gaan helpen, dan de zwerfdieren in Syrië?

De ellende daar duurt al zo lang en is nog steeds uitzichtloos. Telkens als de puinhopen van de bombardementen weer te zien zijn in het 8 uur-Journaal gaan onze gedachten naar de talloze honden en katten die daar steeds maar moeten zien te overleven.  Zonder eten, drinken en vaak gewond geraakt door de beschietingen of door het rondvliegend puin. Of dat ze slachtoffer werden van sadistische sluipschutters. Denk eens aan je eigen huisdier met het vuurwerk op oudejaarsavond. Wat een angst de dieren daar dan wel niet hebben!

Niets om de dieren te helpen
En er is niets, vrijwel niets in Syrië om de dieren te helpen. Dierenwelzijn stond al nooit hoog aangeschreven in het Midden-Oosten en met een oorlog aan de gang is er al helemaal geen aandacht voor. Of ja toch! De geweldige Syrische dierenvriendin Aisha Salmon, maakte ons attent op STAR, Syrian Team for Animal Rescue. Zij zitten in het heel koude berggebied boven Damascus, in het stadje Sahnaya, buiten het directe oorlogsgeweld.Wij kennen Aisha goed, want zij is persoonlijk bij mij (Hanno) thuis geweest in Rotterdam om een paar adoptiekatten vanuit Syrië te komen brengen.

Aisha vertelde ons over Hanadi Al-Mouhtaseb:
Deze geweldige vrouw redt al 15 jaar lang dieren en alles begon met eerst in haar eigen huis een noodopvang en zelfs een mini-hospitaal op te zetten.Maar ze wist ook andere dierenvrienden aan te sporen om ook hun meestal eenvoudige huizen te openen voor dieren in nood. Nadat de vreselijke oorlog begon, kwamen ze al snel opvangplekken te kort. Want vanaf dat moment werden ze letterlijk overstroomd met hulpbehoevende dieren. Daarom begonnen ze met een aparte eenvoudige opvang, waar ontzettend veel behoefte aan was, getuige de vele honderden dieren die zij in die tijd al gered en behandeld hebben!

Een veilige opvang voor 600 dieren!
Op dit moment puilt de opvang uit met meer dan 600 honden en katten! Ze komen binnen, veelal met brand- en schotwonden. Door het uitblijven van medische hulp blijven de meesten daarvan voor altijd verminkt en gehandicapt. Echte oorlogsslachtoffertjes dus. Hanadi en haar team van vrijwilligers kampen zelf dagelijks met hun eigen problemen in het oorlogsgebied.En toch,  toch vechten ze door om hun dierenopvang open te houden omdat het de enige veilige haven is voor dieren die het onvoorstelbaar moeilijk hebben in dit land verscheurd door oorlogsgeweld. Zij proberen ook zelf lokaal op allerlei manieren geld in te zamelen voor hun dieren. Maar in een oorlogsgebied is dit heel moeizaam omdat de mensen het zelf daar natuurlijk al heel moeilijk hebben.
Maar zij willen er absoluut niet mee gaan stoppen, want dat zou betekenen dat 500 dieren, waarvan velen blind, half verlamd of anderszins gehandicapt, alsnog weer de straat op moeten. Hun doodstrijd zonder water en voedsel zou enkele dagen tot enkele weken gaan duren. Terwijl de geweldige dierenvrienden van STAR juist boordevol goede plannen zitten! Heel graag willen ze proberen om de opvang nog wat verder te verbeteren. En soms lukt het hun zelfs om een dier, gezond of met een ‘smetje’ te laten adopteren in het buitenland. Zoals Aisha die met 5 geredde katjes naar Nederland kwam.

Ergste land ter wereld
Tijdens dat bezoek, vertelde Aisha, die voor een internationaal bedrijf werkt en vele landen heeft bezocht, dat Syrië het ergste land ter wereld voor dieren is. Zelfs de laatste diervriendelijke dierenartsen zijn inmiddels helaas dood of gevlucht. Er zijn er nog maar zeer weinig over en die hebben meestal alleen kennis van vee en niet van kleine huisdieren. Deze kerstactie is dan ook om de opgevangen dieren in dit vrijwel enig overgebleven asiel in Syrië beter te kunnen helpen. Bovendien staat er weer een koude winter voor de deur! Helaas ontbreekt het aan voer en stro om de veelal gewonde dieren op te laten liggen. Aisha deed een smeekbede aan ons – en aan jullie –  om alsjeblieft te willen helpen! Als er donaties komen, kennen zij gelukkig mogelijkheden om in de hoofdstad Damascus nog aan voer, wat 2e hands manden en dekens te komen, om de dieren ietwat comfort te bieden. Met wat eenvoudige verbandmiddelen kunnen zij bovendien de schotwonden verbinden, om infecties te voorkomen.

Is dit niet een echt Kerstproject?
Laten we onze harten openstellen voor de dieren op misschien wel de moeilijkste plek op aarde. Doneer alsjeblieft zo ruim mogelijk. De dieren in Syrië verdienen het zo ontzettend!

Kijk voor meer informatie op onze website!

Mede namens de dieren, alvast hartelijk dank!

Stichting Dierennood

Notaris Online partners

AmivediFerdinand