Platform over schenken, erven en nalaten
Een wereld zonder lepra, dát is ons doel

Een wereld zonder lepra, dát is ons doel

“Als lepra te laat ontdekt en behandeld wordt, heeft dat grote lichamelijke gevolgen. Zo kan de leprabacterie de zenuwen aantasten wat tot blijvende zware verminkingen kan leiden. Daarom is het vroegtijdig opsporen en behandelen van leprapatiënten essentieel. Iets dat nu vanwege Corona een behoorlijke uitdaging is”, vertelt Barry. “Maar daar gaan we creatief en inventief mee om.” 

Opsporen

“Omdat we niet altijd kunnen afreizen, proberen onze teams mensen nu via whatsapp of lokale radiostations te bereiken”, vervolgt Barry. “Ook werken onze mensen veel samen met lokale partners, overheden en organisaties. Door het trainen van lokale artsen, vrijwilligers en gezondheidswerkers, kunnen zij zelf de diagnose stellen en de behandeling starten.” 

In een zelfhulpgroep leert men over het belang van wondverzorging en hygiëne. (Beeld: Sasja van Vechgel

Behandelen, óók preventief

Afgelopen jaar heeft de Leprastichting ruim 6.300 mensen getraind en zijn er een kleine 40.000 nieuwe leprapatiënten opgespoord. Zij krijgen een cocktail van antibiotica die ervoor zorgt dat er binnen een paar dagen al geen besmettingsgevaar meer is én dat de patiënt in zes tot twaalf maanden kan genezen. “Daarnaast hebben we ruim 22.000 directe contacten van nieuwe leprapatiënten preventief behandeld.”

Voorlichting

“Voorlichting aan patiënten is zó belangrijk”, zegt Barry. “De Leprastichting heeft afgelopen jaar alleen al 8.400 mensen ondersteund in zelfhulpgroepen op het gebied van wondverzorging en hygiëne. Maar de voorlichting strekt verder dan alleen aan de patiënt zelf. We reiken ook uit naar de omgeving en de familie van de patiënt omdat we de negatieve vooroordelen willen bestrijden en discriminatie willen voorkomen. Want het is schrijnend om te zien dat veel leprapatiënten door hun gemeenschap of zelfs hun familie worden buitengesloten.” 

Revalideren

Naast het opsporen, behandelen en voorlichten, ondersteunt de Leprastichting mensen met handicaps door lepra of een andere oorzaak. “Op medisch gebied doen we dat door middel van hersteloperaties of met hulpmiddelen zoals krukken, protheses en rolstoelen. Op economisch gebied kijken we of we de patiënten een microkrediet of beroepsopleiding kunnen bieden. Die zelfredzaamheid draagt ook weer bij aan de vermindering van discriminatie”, weet Barry. “De medische, sociale en economische revalidatie van deze mensen is zeer belangrijk om te zorgen dat ze weer worden opgenomen in de samenleving.”

Elke dag komen we een stap dichter bij een lepravrije wereld. (Beeld: Sasja van Vechgel)

Onderzoek

“Elke dag komen we een stap dichterbij een lepravrije wereld. De wetenschap staat daarbij aan de basis van onze keuzes. Daarom financiert de Leprastichting wetenschappelijk onderzoek naar doorbraken in leprabestrijding. De eerdergenoemde baanbrekende preventieve behandeling is hieruit voortgekomen. We hebben lepra al voor een groot deel terug kunnen dringen, maar nog steeds komen er nieuwe leprapatiënten bij. Ons werk blijft dus hard nodig. Het zoeken naar nieuwe innovatieve manieren van leprabestrijding gaat door.”

Doneren en nalaten

“Maar dat kunnen we niet alleen. Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons de droom van een lepravrije wereld te realiseren. Wilt u, niet alleen tijdens uw leven, maar ook daarna een bijdrage leveren, dan kunt u ervoor kiezen ons op te nemen in uw testament. Wij zijn aangesloten bij de ANBI waardoor 100% van uw nalatenschap ten goede komt aan de Leprastichting. Sinds kort is het zelfs mogelijk de Leprastichting als executeur aan te wijzen.  Vooraf gaan we dan met u in gesprek om uw wensen en de mogelijkheden te bespreken.” Barry besluit: “Als u de Leprastichting als executeur benoemd, dan kunt u erop vertrouwen dat de afspraken worden nageleefd, zoals u deze heeft laten vastleggen.”

Lepra kán de wereld uit! Wilt u daar een steentje aan bijdragen? Vraag dan de brochure aan of kies voor een persoonlijk gesprek met Barry Jager. www.leprastichting.nl/nalaten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details