Platform over schenken, erven en nalaten
Handreiking bezoekregeling verpleeghuizen gereed

Handreiking bezoekregeling verpleeghuizen gereed

Woensdag 6 mei heeft minister De Jonge bekendgemaakt dat er een gefaseerde en gecontroleerde versoepeling van de bezoekregeling voor verpleeghuizen komt. In eerste instantie kan vanaf 11 mei bezoek weer beperkt toegelaten worden op 25 locaties. ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, NIP, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl hebben een handreiking gemaakt om binnen zorgorganisaties afspraken te maken hoe dit te organiseren.

Samen verantwoordelijk

De handreiking die partijen hebben gemaakt voorziet in een weloverwogen aanpak, waarbij de risico’s op besmetting en verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk blijven. De veldpartijen vinden het belangrijk om samen te zoeken naar de juiste balans tussen het voorkomen van besmetting en verspreiding aan de ene kant en het bieden van perspectief en kwaliteit van leven van bewoners aan de andere kant.

Plan per locatie

De GGD wijst per GGD-regio één verpleeghuislocatie aan. Elk van de 25 startende verpleeghuizen werkt zelf de aangepaste bezoekregeling uit. Dit gebeurt in samenspraak met de cliëntenraad, de ondernemingsraad en de regiebehandelaren. De handreiking die partijen hebben gemaakt helpt verpleeghuizen om tot dit te doen. De handreiking bevat ook de randvoorwaarden waaraan verpleeghuizen moeten voldoen.

Monitoring

Het verloop van de openstelling van de 25 locaties wordt gemonitord. De druk op de acute en reguliere gezondheidszorg moet beheersbaar blijven. Ouderen, kwetsbare burgers en medewerkers in de zorg moeten goed beschermd blijven en er moet zicht op en inzicht in de verspreiding van het virus zijn. Afhankelijk van de uitkomsten en de ervaringen in deze eerste fase, is het de bedoeling dat na 25 mei op meer locaties versoepeling van de bezoekregeling mogelijk wordt gemaakt. Er moet op deze locaties dan wel aan de gestelde randvoorwaarden worden voldoen. Als het nodig is zal dan ook de handreiking worden aangepast.

Contact zonder verruiming

In alle andere verpleeghuizen en kleinschalige woonvoorzieningen in het land zal het bezoekverbod vooralsnog van kracht blijven. Het elkaar niet kunnen bezoeken trekt een enorme wissel op bewoners van verpleeghuizen, hun naasten en zorgprofessionals. De beschermingsmaatregel die het bezoekverbod is, valt daarom zwaar. Op locaties waar nog geen verruiming mogelijk is doen verpleeghuizen en professionals er alles aan om bewoners en naasten op andere manieren met elkaar in contact te laten blijven. Hiervoor zijn de afgelopen periode tal van mooie initiatieven ontwikkeld.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details