A4 FLYER VUURWERK GEEN FEESTJE.indd
00:59
28-12-2018

Hondentrainer Sacha Gaus begint actie met de hashtag #steunjedier

December is een stressvolle maand voor huisdieren, vooral door knallend vuurwerk. Een tip die veel huisdiereigenaren krijgen, is dat je ze beter niet kunt troosten als ze bang zijn, ‘dan aai je de angst erin’. Maar hondentrainer Sacha Gaus is het daar absoluut niet mee eens. Daarom is een ze een actie begonnen met de hashtag #steunjedier.

“Jarenlang is er, ook door professionals, geroepen dat je je hond of kat niet mag troosten als hij schrikt of bang is”, vertelt Sacha Gaus van de Martin Gaus Academie aan Editie NL. “En die gedachte leeft helaas nog steeds onder sommige eigenaren. Daardoor laten zij, onwetend en goed bedoeld, hun bange dier in de steek als hij verstijfd wegkruipt.”

A4 FLYER VUURWERK GEEN FEESTJE.indd

De gedachte dat we de huisdieren banger zouden maken als we ze troosten is volgens Gaus gewoon niet waar. Gaus vertelt namelijk dat ze ondertussen weten dat een dier met stress niet in staat is om te leren door alle stresshormonen. “Hij kan dus ook niet leren om extra bang te zijn.” “Steun en aandacht bij een gestrest dier zorgt er juist voor dat de stresshormonen en hartslag dalen terwijl het gelukshormoon oxytocine toeneemt”, legt Gaus uit. “Het is dus goed voor het welzijn van het dier.”

De natuur laat dit ook zien. “Dieren troosten en steunen elkaar ook van nature als er angst is, alleen dat geeft al aan dat het goed is om dit ook als mens bij je dier te doen. Troosten mag niet alleen, het moét!”

De Martin Gaus Acadamie wil hier aandacht voor vragen. “Het duurt vaak even voordat we nieuwe inzichten ook echt aannemen”, vertelt Sacha. “Als je jarenlang het tegenoverstelde hebt gedacht, is het lastig om ineens het anderen als waarheid te beschouwen. Daarom zijn we de campagne #steunjedier gestart.”

Vond u dit artikel interessant?

Lees meer over: December , Huisdieren , Nieuwjaar , Vuurwerk

Notaris Online partners

Daniel3daagseWATCH Nederland