De goede doelen site
Internationaal

Kinderfonds MAMAS doorbreekt de vicieuze cirkel van armoede

Troost, voor de baby die huilt. Eten, voor het kind dat honger heeft. Schoenen, voor de tiener die naar school wil. Therapie, voor het meisje dat is verkracht. Liefdevolle aandacht, omdat elk kind dat nodig heeft.

MAMA Power kopiëren
Gelukkig zijn er de MAMAS!

Tekst | Susan Peek

Beeld | Kinderfonds MAMAS

7 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Kinderfonds MAMAS steunt de MAMAS van Zuid-Afrika al 21 jaar. Deze sterke, indrukwekkende vrouwen helpen kinderen in ernstige armoede. Kind voor kind. Dorp voor dorp. ‘Omdat alle kinderen onze kinderen zijn!’, zoals Nelson Mandela altijd zei. 

Groeiende beweging van hoop

“Het bijzondere is dat veel lokale vrouwen in Zuid-Afrika niet wegkijken als een kind in nood is, maar in actie komen. Ze organiseren wat nodig is om een kind gezond en kansrijk groot te laten worden. Deze MAMAS werken in hun eigen gemeenschap. In sloppenwijken, grote steden en op het platteland. Vanuit 59 projecten, verspreid over alle negen provincies van Zuid-Afrika, geven deze MAMAS vijftigduizend kinderen een toekomst. Het is echt een groeiende BEWEGING VAN HOOP voor de enorme groep kwetsbare kinderen. En wij zien dat het werkt!”

MAMA Pumla van TREE deelt een gezonde warme maaltijd uit aan ‘haar’ kinderen.

MAMA POWER 

Aan het woord is Marita Pruijser,  project portfolio manager bij Kinderfonds MAMAS. “Onze filosofie is: ‘MAMAS know best’. De MAMAS weten precies wat er lokaal nodig is, zij bepalen daarom ook wat er gebeurt. De MAMAS hebben genoeg liefde, kennis en inzet, maar niet genoeg geld. Daarom steunen wij deze vrouwen bij hun eigen initiatieven. Deze initiatieven worden een plan, dat daarna als afspraak geldt. Wij kijken uiteraard zeer nauwkeurig of het plan klopt en nageleefd wordt. Maar het allermooiste is: MAMAS nemen áltijd hun verantwoordelijkheid. Liefdevol, trouw en onverzettelijk. Wij noemen dat MAMA POWER.” 

Samen maken we het verschil

“Ik vind het hartverwarmend dat zoveel donateurs begrijpen wat we doen, dat we een kind niet loslaten maar vastpakken en blijven helpen. Van kleine peuter, tot aan hun eerste baan. Deze kinderen hebben thuis vaak helemaal niets. Ze zijn verwaarloosd, getraumatiseerd en hebben honger. De plekken van de MAMAS zijn een veilige haven. Je ziet kinderen die huiswerk maken, een gezonde, warme maaltijd eten of spelen en dansen. Ze leren er de vaardigheden die ze nodig hebben in deze wereld. De MAMAS verzetten ongelofelijk belangrijk werk.”

Marita Pruijser besluit: “MAMA Lillian van het Refugee Children’s Project (RCP) heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Zij werkt in Johannesburg met vluchtelingen die in erbarmelijke omstandigheden leven midden in de stad. Vaak delen meerdere eenoudergezinnen een kamer van een paar vierkante meter. Tijdens een huisbezoek kwamen we de driejarige Chilemba tegen. Een klein, guitig ventje, maar over zijn wangen biggelden dikke tranen. Hij had de hele dag nog niet gegeten. MAMA Lillian heeft gezorgd dat hij en zijn broertjes en zusjes terecht kunnen bij RCP voor een warme maaltijd. Het lijkt heel eenvoudig, maar deze kinderen kunnen alléén terecht bij de MAMAS. Met persoonlijke aandacht, liefde en praktische oplossingen helpen 2.000 MAMAS dagelijks ruim 50.000 kinderen. De MAMAS begeleiden hen van geboorte tot aan hun eerste baan. Zó doorbreken we de vicieuze cirkel van armoede. ” 

Steun Kinderfonds MAMAS via www.kinderfondsmamas.nl


‘Ik weet hoe echte honger voelt’

Op het platteland van Zuid-Afrika slaat de armoede hard toe. Mensen hebben geen toegang tot basisvoorzieningen en kinderen lijden daar het meest onder. MAMA Ingrid groeide zelf op in extreme armoede. “Een kind zien dat honger heeft, doet mij pijn. Daarom besloot ik kinderen die niets hebben te helpen.” Eén van die kinderen is de negenjarige Michaela. Zij groeide op met honger en mishandeling. Nu helpt MAMA Ingrid haar om haar droom om juf te worden te verwezenlijken. “Ik probeer Michaela het leven te geven dat ze verdient.” 

Gelukkig zijn er de MAMAS!
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details