De goede doelen site
Dieren

Mogelijk einde bloedige stierengevechten in Bogota

Er komt mogelijk een einde aan de bloedige stierengevechten in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. De gemeenteraad keurde een project goed...

naamloos-1-kopieren-4

22 juli 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Er komt mogelijk een einde aan de bloedige stierengevechten in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. De gemeenteraad keurde een project goed dat als doel heeft een einde te maken aan de traditionele stierengevechten. Dit houdt in dat het doden en verwonden van stieren verboden wordt, net als het gebruiken van publieke fondsen voor het subsidiëren van de stierengevechten.

Dit betekent niet dat het stierenvechten zelf verboden wordt. Het zal nog steeds toegestaan zijn, maar wel in beperkte vorm. De grondwet van Colombia maakt het helaas niet mogelijk om een absoluut verbod op het stierenvechten door te voeren. Maar door cruciale elementen te verbieden, zal de interesse in het stierenvechten dalen: hopelijk gebeurt dat zo sterk dat ze vanzelf verdwijnen. Omdat het gebruik van stekende instrumenten tijdens het stierengevecht niet langer is toegestaan, zal het dier niet gewond raken. De traditionele Spaanse gevechten zullen daardoor veranderen in bloedloze evenementen met stieren. Daarnaast wordt het aantal toegestane stierengevechten per jaar gehalveerd.

Doodsteek

Het project werd gepresenteerd door gemeenteraadslid Andrea Padilla, van de groene partij Alianza Verde. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) kent Andrea heel goed; we werken al jarenlang met haar samen om een einde te maken aan de stierengevechten in Colombia. Zij voert haar strijd ook vanuit de organisatie AnimaNaturalis. Andrea Padilla:

“Het elimineren van stekende instrumenten en het doden van de stier in de arena, het verhogen van de belastingen, het beperken van het aantal stierengevechten, het verplichten van de organisatoren van het informeren over het dierenleed en het bekostigen van hun dodenfeest, zal de doodsteek zijn voor deze barbaarsheid.”

Grondwettelijkheid

Dat de gemeenteraad van Bogota een einde wil maken aan de traditionele stierengevechten is bemoedigend nieuws. Er zijn al eerder pogingen gedaan. Zo verbood de ex-burgemeester van Bogota, Gustavo Petro, in 2012 het stierenvechten, maar werd dit teruggedraaid door het Constitutionele Hof. We weten nog niet of de grondwet wijzigingen toestaat in de manier waarop een stierengevecht wordt uitgevoerd, zoals een stierengevecht zonder bloed en dood. Wat er ook gebeurt, dankzij het besluit van de gemeenteraad van Bogota woedt er momenteel een intensief publiek debat over de barbaarsheid van deze evenementen, en dat is positief. Hoewel de meerderheid van de Colombianen tegen het stierenvechten is, beseffen steeds meer mensen dat deze onethisch en wreed zijn. En dat het gestopt moet worden. De stierenvechtarena’s van Bogota, Cali en Manizales behoren nog tot de weinige arena’s waar nog stierengevechten plaatsvinden in Colombia. Marius Kolff, directeur CAS:

“Het is voor mij onbegrijpelijk dat zoveel signalen uit de samenleving in Colombia door het Constitutionele Hof genegeerd worden. Goed, zij moeten de wetten controleren, maar hoe fanatiek kun je daarmee doorgaan als zelfs gemeenteraden het ermee eens zijn dat de stierengevechten moeten worden afgeschaft? Ik hoop dat deze tweede poging om de stierengevechten in Bogota te beëindigen nu wel succesvol zal zijn.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%