Platform over schenken, erven en nalaten
Nederland op nummer 1 in onderzoek naar welzijn van kinderen

Nederland op nummer 1 in onderzoek naar welzijn van kinderen

Nederland staat op de eerste plaats in een wereldwijd onderzoek van UNICEF naar het welzijn van kinderen in de 41 meest welvarende landen. In het vandaag gepubliceerde onderzoek scoren Chili, Bulgarije en de Verenigde Staten het laagst. Denemarken en Noorwegen eindigen met Nederland bovenaan. ‘Dat is heel mooi, maar laten we de kinderen waarmee het niet goed gaat in Nederland niet vergeten,’ aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.
Het UNICEF ‘Report Card 16’ onderzocht de mentale en fysieke gezondheid van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 18 jaar en keek ook naar hun sociale en academische vaardigheden. In de meeste landen blijkt iets minder dan 80 procent van de kinderen tevreden met hun leven. Nederlandse kinderen zijn daarbij het meest tevreden, gevolgd door Mexico en Roemenië. In Turkije zijn kinderen, met 53 procent, het minst tevreden, gevolgd door Japan en Groot-Brittannië. Pesten en het gebrek aan hulp van familie spelen hierbij een grote rol.
Ook blijkt dat, in 10 landen, 1 op de 3 kinderen kampt met overgewicht of obesitas.
In meer dan een kwart van de rijke landen is de kindersterfte nog altijd boven de 1 per 1.000 kinderen. Zeker 40 procent van de kinderen heeft op 15-jarige leeftijd nog geen basisvaardigheden in lezen of rekenen. En in de meeste landen heeft 1 op de 5 kinderen een gebrek aan zelfvertrouwen om nieuwe vrienden te maken. 81 procent van de Nederlandse 15-jarigen maakt makkelijk nieuwe vrienden.
Ondanks dat het goed gaat in Nederland, benadrukt het rapport dat geen enkel land op alle thema’s hoog scoort. Opgroeien in een welvarend land blijkt geen garantie voor een gelukkig en gezond leven waarbij goed onderwijs vanzelfsprekend is. ‘We weten uit recent onderzoek dat Nederlandse jongeren de meeste stress ervaren door schooldruk. Naarmate die schooldruk groter wordt, ondervinden jongeren meer emotionele problemen en minder levenstevredenheid. Daar komt de coronacrisis nog bovenop,’ zegt Laszlo. UNICEF vindt het daarom belangrijk dat kinderen en jongeren de juiste zorg krijgen. ‘Kinderen en jongeren hebben mentaal last van de coronapandemie, daarom moeten we extra alert zijn op hoe het met hen gaat,’ aldus Laszlo.
UNICEF roept overheden op om juist in tijden van corona de noodzakelijke beslissingen te nemen om het welzijn van kinderen te verhogen. Kinderen en jongeren hierbij betrekken is essentieel. Veel coronamaatregelen en gevolgen, zoals het sluiten van de scholen, beperkte toegang tot gezondheidszorg, economische achteruitgang en de veranderingen in de werk-privébalans bij ouders, hebben invloed op de ontwikkeling van kinderen en hun mentale en fysieke gezondheid. Laszlo: ‘Juist de armste kinderen en families worden het hardst geraakt en dat kan zorgen voor een grotere ongelijkheid.’

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details