Platform over schenken, erven en nalaten
Oproep aan Nederlandse overheid: pleit voor opheffen patenten op Covid-19 vaccins in EU

Oproep aan Nederlandse overheid: pleit voor opheffen patenten op Covid-19 vaccins in EU

In veel armere landen zoals Zuid-Afrika is zelfs het verpleegkundig personeel nog amper gevaccineerd. Zuid-Afrika maar ook het zwaar getroffen India dringen al langer op aan het vrijgeven van het patent. 

Momenteel produceren slechts een paar producenten coronavaccins, maar er zijn miljarden vaccins nodig. Vooral armere landen staan met lege handen. Zuid-Afrika dreigt jaren te moeten wachten op vaccins, wat de kans op een derde of vierde golf aanzienlijk vergroot. En het land is economisch al ongelofelijk zwaar getroffen. Ook is er natuurlijk altijd kans op het ontstaan van nieuwe mutaties. De Zuid-Afrikaanse variant is al vele malen besmettelijker dan het coronavirus vastgesteld in Nederland. 

Kennis delen

“Opheffen van de patenten én het delen van de kennis om de vaccins te maken, zijn nodig om zo snel mogelijk een eind te maken aan deze pandemie,” zegt Joep Verboeket, directeur Kinderfonds MAMAS. Daarom roept hij de Nederlandse overheid op om de druk op te voeren in de EU en de VS te volgen. Verboeket: “We zijn niet veilig tot iedereen veilig is. We willen onze MAMAS zo snel mogelijk kunnen beschermen. Zuid-Afrika heeft al een generatie verloren aan aids, ze hebben hun oudere gogo’s hard nodig. Laten we de fouten uit het verleden niet herhalen, maar zo snel mogelijk kennis delen. We kunnen de kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika niet weer in de kou laten staan, net zoals tijdens de aidsepidemie.” 

Volgens berekeningen van Oxfam Novib zullen slechts 1 op de 10 mensen in ontwikkelingslanden in 2021 gevaccineerd kunnen worden, tenzij overheden en farmaceuten nu in actie komen om de beschikbaarheid van vaccins te vergroten. 

Geen alternatief

Ook tropenarts Hugo Tempelman, oprichter van het project Ndlovu Care Group in Elandsdoorn, Limpopo, ondersteunt de oproep. Zijn centrum speelt een rol in het testen van de Janssen en Janssen vaccins. Tempelman: “Op dit moment zijn in Zuid-Afrika zo’n 256 duizend werkers in de gezondheidszorg gevaccineerd in een trial van Janssen en deze trial is nu gestopt in verband met het aantal trombosegevallen. Rampzalig. Er is nog geen nationaal vaccinatieprogramma gestart en Janssen is nu stilgelegd terwijl wij voor de derde golf staan. Als je het aantal trombosegevallen extrapoleert zouden 100 mensen trombose krijgen of overlijden. Dat vind ik een acceptabeler verlies dan zeggen dat 56 miljoen mensen geen inenting krijgen. Want dat is iets dat Europa zich niet realiseert: wij hebben geen alternatief. Pfizer is niet hier, Moderna niet. De eerste wereld heeft de vaccins grotendeels opgekocht. Dat is eigenlijk een misdaad tegen de menselijkheid. Wij staan met lege handen.” 

Lees het interview van Hugo Tempelman met Medisch Contact. Kinderfonds MAMAS steunt de kinderprojecten van Ndlovu al jarenlang.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details