De goede doelen site
Dieren

Over coronapuppy’s en lockdownlabradors

We hebben een huisdierenhype in Nederland. Sinds de coronacrisis lijkt het huisdierenbezit ontploft. Stond een pup of kat al ergens in het achterhoofd op een verlanglijstje? Dan is de kans groot dat die coronapup er inmiddels is.

labrador-pups-e1593509042565-1030×689

23 februari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Eerst waren we bij de Sophia-Vereeniging voorzichtig positief. Veel asielkatten en -honden vonden een fijn thuis. Maar snel kregen we ook andere signalen. Zoals via mensen in het veld: ons Sophia Hondenfokkerspanel. Ze zagen de vraag naar honden afgelopen jaar plots in rap tempo groeien. De bedragen die mensen betalen voor een pup, gingen al gauw door het dak. Fokkers die dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan, kunnen de vraag allang niet meer aan. “Ze verwachten dat je een lade met pups kan opentrekken om er eentje uit te halen. Maar zo werkt dat natuurlijk niet”, aldus een panellid.

Puppybezorgers

Broodfokkers vullen dit gat maar wat graag op. Ze verdienen goud geld aan ‘lockdownlabradors’. Malafide fokkers in het buitenland draaien overuren. Handelaren manoeuvreren zich om de regels heen. Kan de winkel niet open? Dan kun je online je puppy bestellen en laten bezorgen. Een hond is geen pizza, absurd natuurlijk. Het beneemt je helemaal alle zicht op waar je dier überhaupt vandaan komt.

Marktplaats

Marktplaats.nl is een belangrijk platform voor dierenhandelaars. In feite faciliteert Marktplaats de gruwelpraktijken, maar ze doen niets illegaals. We gingen afgelopen zomer in gesprek met Marktplaats en ze waren duidelijk. Zij gaan niet stoppen met handel in dieren. Simpelweg omdat er veel geld aan verdiend wordt. Over de rug van onschuldige dieren, levende wezens met gevoel. Maar dat is ondergeschikt aan de financiële belangen. Onze suggesties om op eenvoudige wijze toch diervriendelijker te werk te gaan, staan tot dusver ergens achter in hun ijskast. Of in de prullenbak.

Impulsaankoop

Het wordt pijnlijk duidelijk dat mensen hun eigen belangen boven dat van dieren stellen. Vandaag een hond willen en in no time afhalen: als je het beste met het dier voor hebt dan kan dat niet en dan wil je dit niet! Op deze manier doe je een impulsaankoop. In zo’n korte tijd kun je je niet goed verdiept hebben in het dier. Zit je zometeen 15 jaar opgescheept met een hond die niet bij je past. Een huisgenoot die veel tijd vraagt, ook als je straks weer veel minder tijd hebt wanneer je niet meer moet thuiswerken en je weer op vakantie kan.

Dierenleed

Waar denk je dat je hond vandaan komt als je bij een verkoper uit een heleboel verschillende soorten rashondjes kunt kiezen? Waar je binnen een paar dagen zo’n schattig snurkend Frans bulldogje hebt gescoord via Marktplaats? Grote kans dat hij uit het buitenland van een broodfokker komt. Waar moederhond nest na nest moet werpen in een vieze donkere schuur. Waar je schattige pupje veel te jong bij z’n moeder is weggerukt om op transport naar Nederland te gaan. Met alle verdriet voor jou en je pup op de koop toe. Want niet zelden blijken de hondjes ernstig ziek. Dan heb je naast zorgen voor je kleine nieuwe gezinslid meteen torenhoge dierenartskosten te behappen. Of nog erger, je huisdier overlijdt veel te jong.

Huisdieren beschermen

De huisdieren moeten beschermd worden. Door goede regelgeving en strenge handhaving. We zitten er bovenop. Maar dat is niet genoeg. Ook voorlichting en bewustwording zijn onmisbaar. Want als iedereen weet dat het snurken van dat Franse bulldogje niet schattig is, maar ademnood. Als je weet dat het in Nederland verboden is om met te korte snuitjes te fokken. Dan neem je toch zeker niet alsnog een ziek hondje dat altijd pijn heeft? En als er geen vraag is, dan is er ook geen aanbod!

Doe mee, help dieren

Samen helpen we zoveel mogelijk #dierenleedvoorkomen

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%