De goede doelen site
Internationaal

Rajat (12) werkt al zes jaar in de mijnen van India

Rajat is 12 jaar en woont in India. Al jarenlang staat hij elke dag om zes uur op. Hij wast zijn gezicht en poetst zijn tanden. Dan neemt hij zijn pikhouweel en hamer. Samen met zijn broers vertrekt hij naar de mijn om mica te verzamelen. Rajat doet dit al zes jaar lang, zo’n zeven tot acht uur per dag.

Rajat, Terre des Hommes

11 januari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Veel producten die wij dagelijks gebruiken, zoals telefoons, auto-onderdelen en make-up, bevatten mica. Kinderen hakken dit mineraal handmatig uit de rotsen. Daarbij komen schadelijke stoffen vrij die tot dodelijke longziektes kunnen leiden. Ook gebeuren er veel ongelukken. Zo raakte Rajat al drie keer gewond tijdens het werk: “Eén keer viel er een groot stuk steen bovenop mij. Toen ik aan mijn hoofd voelde, zat er veel bloed aan mijn vingers. In het ziekenhuis ben ik toen vijf dagen lang behandeld.”

In afgelegen gebieden met veel armoede is het uithakken van mica vaak de enige manier om wat geld te verdienen. Noodgedwongen werken de kinderen onder erbarmelijke omstandigheden mee, zodat het gezin kan overleven. Wist u dat er alleen al in de regio waar Rajat woont, meer dan 22.000 kinderen in de mica-industrie werken?

Kinderarbeid kunnen we alleen stoppen als iedereen meehelpt. Dus naast de kinderen en hun families, schakelt Terre des Hommes ook scholen, overheden en bedrijven in. Samen werken we aan ‘kindvriendelijke’ dorpen: dorpen waarin kinderen naar school gaan, waar geen kinderarbeid is en waar de ouders genoeg verdienen om hun gezin te onderhouden.

Dat deze brede aanpak werkt, bewezen we in 2019: in de Indiase regio Jharkhand gingen méér dan 7.000 kinderen (terug) naar school! Goed nieuws voor kinderen zoals Rajat en zijn broers. Eindelijk kregen zij een échte kans op een betere toekomst.

Helaas zijn door de coronacrisis de scholen nu gesloten. Daardoor zitten de kinderen weer thuis, en veel dreigen niet terug te keren naar de schoolbanken. In plaats daarvan moeten ze weer aan het werk in de mijnen.

Terre des Hommes zet zich in voor de toekomst van deze kinderen. Dat doen we door hen uit uitbuitingssituaties te halen en ze een veilige plek te bieden. Daarnaast werken we ook aan preventie, bijvoorbeeld door voorlichting te geven en te pleiten voor betere wetgeving. Terre des Hommes strijdt, naast kinderarbeid, ook tegen andere vormen van kinderuitbuiting, zoals kindermisbruik, kinderhandel en seksuele uitbuiting.

U kunt deze kwetsbare kinderen een toekomst geven, bijvoorbeeld door Terre des Hommes op te nemen in uw testament. Kijk hier voor meer informatie.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%