De goede doelen site
Gezondheid

Twee keer zo veel mensen met MS in Nederland

Nederland heeft waarschijnlijk twee keer zo veel MS-patiënten als tot nu toe werd aangenomen. Niet 1 op de 1000, maar...

man-vrouwverdeling

21 september 2020 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Nederland heeft waarschijnlijk twee keer zo veel MS-patiënten als tot nu toe werd aangenomen. MS-organisaties en medisch specialisten in ons land melden al jaren dat 17.000 Nederlanders MS hebben, oftewel 1 op de 1.000. Maar volgens een verkenning van ons vereniging zijn dit er vermoedelijk eerder 34.000. Dat is bijna 20.000 meer dan het aantal van 14.385 Nederlandse MS-patiënten dat de Internationale MS Federatie (MSIF) sinds 2013 onveranderd meldt.

MS Vereniging Nederland komt tot dit nieuwe cijfer nadat begin dit jaar de Hersenstichting melding maakte van 32.000 MS-patiënten, een getal ontleend aan het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Dat voert sinds 2016 periodiek een steekproef uit onder Nederlandse huisartsen. Uit de laatste meting concludeert het Nivel dat niet 1 op de 1.000 Nederlanders MS heeft maar 1 op de 500. In Nederland worden pas sinds 2016 nieuwe gevallen van MS geregistreerd. Vóór die tijd was dat niet het geval, waardoor officiële totaalcijfers ontbreken.

Dat 1 op de 500 Nederlanders MS heeft, strookt met de cijfers die ons omringende landen hanteren. In Groot-Brittannië heeft volgens MS Society UK 1 op de 500 Britten MS; Denemarken en Zwitserland hanteren dezelfde aantallen. Er is geen reden om aan te nemen dat er grote verschillen zijn in het voorkomen van MS in Noordwest-Europese landen. MS is een ziekte die vaker voorkomt naarmate landen verder van de evenaar liggen.

Voorzitter Jan van Amstel van MS Vereniging Nederland is zeer verrast door de nieuwe cijfers over MS. “Het zijn natuurlijk niet zomaar getallen. Als wij ervan uit moeten gaan dat er twee keer zo veel mensen zijn met MS, betekent dat twee keer zo veel aandacht en zorg van neurologen en MS-verpleegkundigen, twee keer zo veel medicatie, twee keer zo veel geld en ook twee keer zo veel inspanningen van onszelf als enige patiëntenvereniging van mensen met MS in Nederland”.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%