World Animal Protection
01:33
31-08-2018

Vijf beren gered uit galindustrie Vietnam

Vijf Aziatische zwarte beren zijn na dertien jaar gevangenschap gered van een berengalboerderij in Vietnam. De dieren zaten al die jaren in kleine kooien waar hun gal kon worden afgetapt. De berengalindustrie is een van de gruwelijkste vormen van dierenmishandeling.

De boer stond zijn beren af nadat hij zich liet overtuigen door Education for Nature Vietnam (ENV) – een organisatie waarmee World Animal Protection samenwerkt – om de dieren hun vrijheid te gunnen. De beren zijn door ENV en hun partners naar een veilig onderkomen gebracht: het berenreservaat Tam Dao van Animals Asia Foundation’s Vietnam, in de buurt van Hanoi. De beren waren uitgehongerd en uitgedroogd en hadden meerdere ziektes.

Berengalindustrie
Gal is kostbaar in Azië, omdat het vaak in traditionele ‘medicijnen’ wordt gebruikt. Dit terwijl er genoeg alternatieven voorhanden zijn.

Campagnemanager Karin Bilo: ‘Er is geen diervriendelijke manier om gal van een levende beer te verkrijgen. Om gal af te kunnen tappen, wordt er een gaatje in de galblaas van een beer gemaakt, waar een slangetje in wordt gestopt. De beren leiden een pijnlijk, stressvol en eenzaam bestaan en kampen vaak met psychische problemen.

We helpen bij het redden van beren in Vietnam om ze naar een veilige plek te krijgen – al kost het vaak jaren voor beren om te herstellen van hun verschrikkelijke tijd in gevangenschap. We zijn blij dat deze beren nu vrij zijn van een leven vol pijn en stress. We hopen dat ze in de opvang weer echt beer kunnen zijn.’

Het einde van de berengalindustrie
Dung Nguyen van Education for Nature: ‘Deze vijf beren brengen ons weer stap dichterbij ons doel om de berengalindustrie in Vietnam tot een einde te brengen, voor eens en altijd. De industrie krimpt en de eindstreep is in zicht. Samen met onze partners werken we hard om onze doelstelling voor 2020 te behalen: dat de berengalindustrie verboden wordt.’

In Vietnam is het nog legaal om beren te houden, al is het illegaal om gal van ze af te tappen of om beren te fokken voor commerciële doeleinden. De wet wordt echter slecht nageleefd en naar schatting leven er nog altijd 780 beren in gevangenschap op berengalboerderijen.

Microchippen van beren
ENV en World Animal Protection werken al meer dan tien jaar samen om de uitbuiting van beren in de berengalindustrie te stoppen en ervoor te zorgen dat er geen nieuwe beren in terechtkomen, maar dat zij in het wild blijven; waar ze horen. Door overheden te helpen met het microchippen van beren, kan voorkomen worden dat er nieuwe beren in de industrie terechtkomen. Samen met ENV werkt World Animal Protection aan een fokverbod voor galberen in Vietnam, zodat er geen nieuwe beren deze gruwelijke praktijken van de berengalindustrie hoeven mee te maken.

Meer weten over het werk van World Animal Protection en hoe u kunt bijdragen? Ga naar worldanimalprotection

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actueel nieuws op Notaris-Online.nl

Over World Animal Protection Nederland

Notaris Online partners

Hartpatienten Hartbrug MagazineNederland zingt