Platform over schenken, erven en nalaten
“ZOA groeit, maar nood groeit harder”

“ZOA groeit, maar nood groeit harder”

Apeldoornse hulporganisatie presenteert Jaarverslag 2019

Het afgelopen kalenderjaar hielp hulporganisatie ZOA ruim 1,4 miljoen mensen met noodhulp of een vorm van wederopbouw. Indirect hadden 3,3 miljoen mensen baat bij de hulp. Uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag over 2019 blijkt dat ZOA fors is gegroeid, zowel qua bereik als in kwaliteit en financiële middelen. “We zijn dankbaar dat we 1,4 miljoen mensen mochten helpen”, zegt algemeen directeur Chris Lukkien. “Tegelijk is het pijnlijk dat de nood in de wereld harder groeit en dat onze inkomsten voor 2020 onder druk staan.”

Groei

De totale hulp in de landen waar ZOA werkt steeg met bijna 20% naar een besteding van 52,3 miljoen euro. Vooral in Irak, Congo, Sudan en Jemen breidde de hulp zich enorm uit. Daarnaast startte ZOA voor het eerst in Colombia met projecten voor schoon water, sanitatie en voedselhulp voor Venezolaanse vluchtelingen. “Wereldwijd zijn er meer dan 70 miljoen mensen die huis en haard moesten verlaten door conflicten of rampen”, aldus Lukkien. “Er zijn nog zoveel landen waar hulp nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de aanzwellende crisis in West-Afrika, met name in Burkina Faso. Helaas hebben we daar nu de capaciteit niet voor.”

Terwijl de omzet toenam, slaagde ZOA erin om het percentage dat direct aan de doelstelling werd besteed met één procentpunt te laten stijgen tot 94,5%.

Professionalisering

ZOA heeft in 2019 ook een kwaliteitsslag gemaakt. Zo kreeg de hulporganisatie uit Apeldoorn als eerste Nederlandse organisatie een CHS-certificaat uitgereikt. Dat betekent dat ZOA voldoet aan de internationale kwaliteitseisen van de Core Humanitarian Standard. Deze standaard stelt hoge eisen aan de transparantie, kwaliteit van de hulpverlening en in hoeverre bijvoorbeeld klachten van de doelgroep zorgvuldig worden behandeld. “We hebben er hard voor gewerkt om dit op orde te krijgen volgens deze internationale standaard. Maar het is – juist nu we groeien – van belang dat we blijven professionaliseren”, benadrukt Lukkien.

Reserves

De fondsenwerving onder particulieren bleef in 2019 iets achter ten opzichte van het jaar daarvoor. “Dat komt mede doordat wij een echte noodhulporganisatie zijn”, verklaart Lukkien de lichte daling. “In 2019 waren er minder grote natuurrampen waar wij aanwezig waren. Veel mensen geven makkelijker bij plotselinge natuurrampen dan bij een voortslepende oorlog, ook al is het leed daar vaak groter.” Mede door deze daling maakte ZOA in 2019 aanspraak op de opgebouwde reserves.

Corona

Het jaarverslag gaat over 2019 – de tijd voor de uitbraak van het coronavirus. “De hulpvraag is door het virus nog groter geworden. Allereerst met hygiëne en voorlichting om de verspreiding van het virus te voorkomen. Daar achteraan komt de veel ernstiger voedselcrisis, omdat mensen hun inkomsten verliezen”, merkt Lukkien. Na de groei vorig jaar staan in 2020 de inkomsten onder druk. “In maart moesten we de deurcollecte afgelasten. Door de economische crisis zien we dat veel donoren voorzichtiger zijn geworden. Dat betekent dat we al op korte termijn pijnlijke keuzes moeten maken, want we kunnen het ons niet permitteren om nog een jaar aanspraak te maken op onze reserves.”

Het hele ZOA-jaarverslag 2019 is te vinden op www.zoa.nl/jaarverslag-zoa

Bekijk een korte video-samenvatting van het jaarverslag: https://www.youtube.com/watch?v=l5rNM8-ThsI

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details