Gabi Breitner
03:21
03-07-2017

Zwerfdieren in Turkije hebben steun nu heel hard nodig. Via Gabi Breitner kan dat!

Gaby Huson maakt zich al jaren sterk voor de zwerfdieren in Turkije. Zo heeft zij veel contact met haar Duitse dierenvriendin Gabi Breitner, die in het Turkse Duaci woont, een kleine stad nabij Antalya. Lees hieronder haar verslag.

Gabi Breitner

Gabi Breitner emigreerde 16 jaar geleden met haar man Charlie naar Turkije. Hier werden ze direct geconfronteerd met het vreselijke leed van de zwerfdieren. Ze besloot om deze arme dieren te gaan helpen. Inmiddels zorgt zij elke dag voor meer dan 80 zwerfhonden en een groot aantal zwerfkatten.

Even buiten het is een bos waar regelmatig dieren uit auto’s worden gegooid en aan hun lot worden overgelaten. Vaak wordt een dier als pup gekocht voor de kinderen en als het dier dan wat groter is geworden en het meer werk vergt, wordt zo’n hond eenvoudig ergens aan een boom gebonden achtergelaten.

In het huis van Gabi en Charlie leven 8 honden en een aantal katten en in hun kleine dierenopvang, dat ze zelf hebben opgebouwd, met de mooie naam ‘Toverbos’leven tussen 40 en 60 honden. Het is hier een komen en gaan van dieren die dringende hulp nodig hebben. Veel van deze dieren zijn bij binnenkomst ernstig gewond of ziek.

Gabi Breitner

Gabi en Charlie zorgen dan dat het dier medische verzorging krijgt, gechipt wordt, alle entingen krijgt en soms lukt het zelfs om voor het dier een adoptie te regelen. Maar anders moet het – met pijn in hun hart – weer worden teruggezet op straat.

Per dag is alleen al tussen 50 en 80 kg voer nodig om de vele honden en katten het minimum aan voer te kunnen geven. En daarnaast zijn er veel kosten nodig voor sterilisaties en medische zorg. In de zomermaanden brengen of doneren de toeristen voer of doen een geldelijke bijdrage in hun collectepot voor de zwerfdieren.

Helaas loopt deze hulp sterk terug. Gabi en haar man kunnen amper nog voor dierenvoer zorgen. Dramatisch want ze krijgen verder geen enkele hulp! Ze staan er echt alleen voor.

Onze Gaby Huson besloot onlangs om zelf naar Turkije te gaan. En kwam volkomen van haar stuk weer terug… Ongelooflijk hoe de situatie in dat land nu geëscaleerd is. Wij wisten dat het erg was maar ook wij zijn geschokt van haar relaas.

Gabi Breitner

Lees mee met het verslag van Gaby:

Lieve collega’s,

De situatie voor de zwerfdieren in Turkije is het afgelopen jaar echt mega-dramatisch geworden en de overheid speelt een dubbel en vuil spelletje. Zo wordt bij voorbeeld in de toeristenplaatsen op posters en flyers gevraagd om de zwerfdieren met eten en water te verzorgen maar in het binnenland worden de inwoners gevraagd de zwerfdieren niet meer te voeren en pups en kleine kittens bij de gemeente te melden, waarna ze opgehaald worden. Wat dat betekent is voor iedere dierenvriend duidelijk! Wat een vreselijk en gemeen land is dit inmiddels geworden….

De angst voor mensen is inmiddels zo groot dat we dagelijks vele kilometers moesten rijden om de honden te bereiken. Vaak durfden de dieren pas te komen eten nadat ik het voer op de grond had gelegd en ik mij had teruggetrokken. Hartbrekend is het als je een uitgemergeld dier ziet, dat van alles mankeert, maar dat je niet kunt helpen omdat je niet bij hem kan komen…

De pups en kittens leren van hun moeder om mensen te mijden. Zonder verdovingspijlen kun je ze niet helpen. Laat staan om hen te kunnen laten steriliseren. Zo groeit er een nieuwe generatie zwerfdieren op die wild is. Alle moeite van eerdere hulpacties wordt door de negatieve ervaringen van de laatste tijd weer teniet gedaan.

Gabi Breitner

Ik wilde dat ik een euro kreeg voor elke traan die ik daar heb gelaten. Van medelijden, van onmacht, en van woede om zoveel wreedheid en het totale gebrek aan respect voor het leven.

Gabi Breitner voert ook honden van boeren die altijd aan zware kettingen liggen en alleen maar een stuk brood, wat etensrestjes en soms wat water krijgen. Ze zijn meestal erg mager. Gabi probeert met deze mensen te praten en ze te overtuigen dat de honden ook tegen kou, regen en zon beschermd moeten worden en dat ze genoeg eten dienen te krijgen. Per dag heeft zij daarvoor eigenlijk tussen de 80 en 110 kg voer nodig, maar dat haalt ze meestal niet. Ze is daarvoor afhankelijk van donaties.

Ook gaat zij naar scholen om met de kinderen over dieren te praten en hen aan te geven hoe ze ook als kind kunnen helpen om het leed van de zwerfdieren te verminderen. De kinderen blijken zeker geïnteresseerd te zijn en luisteren aandachtig naar haar. Er komen nu regelmatig kinderen bij Gabi langs om wat voer te halen om hun aangelopen hondje of katje eten te geven, want van hun ouders mogen ze geen voer voor de dieren kopen. Weer een paar extra mondjes erbij. Maar wat kan ze anders doen?

Als de honden of katjes groot genoeg zijn, neemt Gabi ze mee naar een dierenarts voor sterilisatie. Ook dit kan alleen maar door donaties betaald worden. Helaas komen er steeds minder toeristen en ook veel dierenvrienden van Gabi en haar man Charlie durven niet meer naar Turkije te reizen en daardoor wordt het budget steeds minder en minder. Maar het aantal zwerfdieren wordt alleen maar steeds groter. Een onhoudbare situatie!

Gabi Breitner

Ik denk dat het voor iedere dierenvriend duidelijk is, dat een hulpactie vanuit onze stichting heel belangrijk en dringend nodig is om deze dieren in pure ellende alsnog te kunnen helpen.

Alstublieft steun deze geweldige mensen, die er werkelijk alles voor over hebben om zwerfdieren te helpen die helemaal van hen afhankelijk zijn!

Ik denk dat het voor iedere dierenvriend duidelijk is, dat een hulpactie vanuit onze stichting heel belangrijk en dringend nodig is om deze dieren in pure ellende alsnog te kunnen helpen.

Wij hebben heel veel respect voor de geweldige inzet van deze dierenvrienden en laten we dit met ons allen vertalen naar mooie donaties voor onze 90e Hulpactie-van-de-Maand.

Ons bankrekening nummer is:
NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. ‘Hulpactie 90’

Of doneer via onderstaande knoppen:

 

Notaris Online partners

Overlevers barah palestijnse vluchteling damascus