Ook adverteren op Notaris-online.nl? Neem hier contact met ons op.
+31 495 45 00 95 Meld mijn bedrijf gratis aan
Terug

Stichting MS Research

Wat is MS?
Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Dit centrale zenuwstelsel kan bij MS bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag (myeline) rondom de zenuwen is aangetast. Dit kan diverse uitvalsverschijnselen geven: van krachtsverlies, blindheid en extreme moeheid tot geheugenproblemen.

Oorzaak van MS onbekend
Het is nog niet bekend hoe multiple sclerose precies ontstaat. Wel is duidelijk dat het afweersysteem een grote rol bij MS speelt. Bepaalde cellen van het afweersysteem breken het myeline rondom de zenuwen af. Helaas is nog niet bekend waaróm het afweersysteem myeline afbreekt. Onderzoekers denken dat een combinatie van erfelijke factoren en factoren uit de omgeving de kans op het krijgen van MS vergroten. Verder onderzoek is nodig om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Ingrijpende ziekte, moeilijke diagnose MS
MS is een zeer ingrijpende ziekte, niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Naast de geleidelijke uitval van verschillende lichaamsfuncties brengt de diagnose MS ook veel onzekerheid met zich mee. Dit begint al vroeg in het ziekteproces bij het stellen van de diagnose. Dit is vaak moeilijk omdat de symptomen van MS per persoon erg verschillend zijn. Maar ook als de diagnose eenmaal gesteld is, blijft er veel onzekerheid over het beloop van de ziekte.

Doelen: maximaal onderzoek, informatie en zorg
Bij het ontstaan en verloop van multiple sclerose spelen vele verschillende processen een belangrijke rol. Wetenschappelijk onderzoek is noodzakelijk om deze processen te begrijpen en om MS in de toekomst te kunnen behandelen of zelfs voorkomen. Met al haar middelen stimuleert en financiert de Stichting MS Research onderzoek naar MS. Jaarlijks gaat het om financiering van meerdere onderzoeksprojecten van Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten. Ook informeert de Stichting over wetenschappelijke en medische aspecten van MS en streeft de Stichting naar een betere zorg voor mensen met MS.

Geen subsidie, wel giften voor MS-onderzoek
Voor het financieren van deze projecten ontvangt de Stichting MS Research geen subsidie van de overheid. Zij is volledig aangewezen op particuliere giften.

algemene informatie

Adres Leidseweg 557-1
2253 JJ Voorschoten
Nederland
Telefoonnummer +31(0)71 5600500 E-mailadres info@msresearch.nl Website http://www.msresearch.nl

kaart

Gerelateerde artikelen